CHIMIE ORGANICĂ
- Descriere
- Curriculum
Chimia organică este obiectul fundamental si indispensabil specializării în domeniul tehnologiei alimentare. În corelare cu alte obiecte, acesta constituie baza pregătirii profesionale a inginerilor tehnologi de înaltă calificare.
Cursul de chimie organică propus are menirea să sporească nivelul cunoştinţelor studenţilor şi să asigure continuitatea procesului de instruire la disciplinele studiate în domeniu. Sunt prezentate și explicate aspectele cele mai importante ale materiei, structurate după cum urmeză: Izomerie (de constituție, spațială, enantiomerie); Natura legăturilor chimice în compușii organici; Influenţa reciprocă a atomilor în moleculă (efecte electronice inductiv și mezomer); Mecanisme de reacţie în chimia organică (reactanți, intermediari); Reacții cu mecanism radicalic (SR şi AR); Reacții de adiție electrofilă AE; Reacții de substituție electrofilă SE; Reacții de substituție nucleofilă SN; Reacții de adiție nucleofilă AN; Relaţii acido-bazice în chimia organică; Acizii carboxilici; Derivații funcționali ai acizilor carboxilici; Acizii dicarboxilici; Hidroxiacizi; Oxoacizi; Acizi-fenoli; Lipide; Hidrați de carbon (glucide, zaharide); Oligo- și polizaharide; Aminoacizi, peptide.
Materialul prezentat favorizează înțelegerea noțiunilor cheie ce țin de mecanismele celor mai răspândite reacții şi unele transformări biochimice importante pentru procesele biotehnologice din industria alimentară; de clasele de compuși organici – acizii carboxilici și derivații lor, esterii, lipidele, oxo- și hidroxi-acizii, polifenolii, hidrații de carbon, aminoacizii, proteinele, răspândirea și rolul în natură, proprietățile și importanța practică a acestora. Astfel, studenţii vor concepe importanța compușilor biologic activi și transformările lor, precum și procesele ce decurg în alimente în timpul păstrării, procesării, acțiunii diferitor factori externi, etc.
La sfârșitul fiecărei teme sunt propuși itemi pentru lucrul individual, sunt rezolvate și explicate unele exemple și sunt oferite răspunsuri la întrebări.
Contactați profesorul
-
1T1. Izomerie
-
2Test 1
-
3T2. Natura legăturilor chimice în compușii organici. Influenţa reciprocă a atomilor în moleculă
-
4Test 2
-
5T3. Mecanisme de reacţie în chimia organică. Reacții cu mecanism radicalic (SR şi AR)
-
6T4. Reacții de adiție electrofilă AE. Reacții de substituție electrofilă SE
-
7T5. Reacții de substituție nucleofilă SN. Reacții de adiție nucleofilă AN
-
8T6. Relaţii acido-bazice în chimia organică. Acizii carboxilici
-
9T7. Derivații funcționali ai acizilor carboxilici
-
10T8. Acizii dicarboxilici. Hidroxiacizi. Oxoacizi
-
11T9. Lipidele
-
12T10. Hidrații de carbon (glucide, zaharide)
-
13T11. Oligo- și polizaharide
-
14T12. Aminoacizii